Ekonomi

SGK, Yargıtay kararıyla düzenleme yaptı: 5 milyon memur için erken emeklilik formülü

5 milyon Kamu çalışanı Erken emekliliğinin önünü açacak detaylar belli oldu. Buna göre memurlariçinde borçlanmaVe isteğe bağlı sigortagibi haklardan yararlanabilirler:

Erken emekli olmak isteyen kamu çalışanları borçlanma, bir dizi isteğe bağlı sigorta sosyal hak gecerli. En az 10 yıl memur olarak Kendi isteğiyle çalışıp işten ayrılanlar, isteğe bağlı sigorta ile prim ödeyerek emekli olabiliyorlar. Bunun için Eylül 2004Bu tarihten önce işten ayrılanlar için 3 ay, bu tarihten sonra ayrılanlar için 6 ay içinde. Sosyal Güvenlik KurumuBaşvuru yapması gerekiyor.

İster…veya EYT kanunolağan kapsam dahilinde emeklilikbırak olsun SSKveya Bağ-Kur’ Türkiye’den emekli olup kamuda çalışmaya başlayanların emekli maaşları kesiliyor. Devlet memurluğundan ayrılarak yeniden emekli maaşı almaya başlayanlar, fesih süreleri içerisinde zam ve iyileştirme haklarını kaybetmezler.

Sabah haberine göre , Ekim 2008Daha sonra ilk kez memur olan ve bu tarihten önce SSK, Bağ-Kur ve özel sandık kapsamında sigortalı olanların sigortalılık başlangıç ​​tarihinden önceki dönemler için geçerlidir. Askerlik, öğrencilik, dış hizmet borçları geçerli kabul edilir. Emeklilik hesaplamalarında borçlu oldukları süre dikkate alınacak ve sigorta başlangıçları öne alınacak. Destek primi, emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam eden memurların maaşlarından kesilmektedir. Bu primlerin emekliliğe hiçbir etkisi yoktur.

Memurlar sigorta başlangıç ​​tarihi nedeniyle emekliliklerini öne almak için askerlik borçlarını alabilirler mi?

Devlet memuru statüsündeki çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu 19 Ekim 2023 11.02.2019 tarihli genelge ile hizmet borçlarında sigorta başlangıç ​​tarihinin öne alınması mümkün oldu. Yargıtay kararı üzerine yapılan bu düzenleme ile hizmet borcu bulunan memurların borçlu oldukları süreler emeklilik hesabında dikkate alınabilecek. Bu size daha erken emekli olma fırsatı verecektir. Ekim 2008Bu tarihten sonra ilk kez memur olarak sigortalı olmasına rağmen SSK, Bağ-Kur, özel fon kapsamında sigorta Başlangıç ​​tarihinden önceki sürelere ait askerlik, öğrencilik ve yurt dışı hizmet borçları geçerli sayılacaktır. Emeklilikte bu süreler dikkate alınacak ve sigorta başlangıcı borç süresi kadar erken geri çekilecek.

Yargıtay’ın borçlanma imkanı sağlayan kararı tüm memurları kapsıyor mu?

Ekim 2008’den sonra memur olarak çalışan ve daha önce sigortalı olanlara borçlanma imkanı tanındı. Tüm sigortalılık durumları açısından, ilk sigortalı oldukları tarih olan Ekim 2008’den sonra çalışmaya başlayan devlet memurlarını kapsamayacak ve borçlu oldukları süreler sigortalılığın başlangıcını öne almayacak.

Kamuda çalışmaya devam eden emekli memurların emekli maaşları kesilir mi?

Cumhurbaşkanlığına seçilenler, Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar, yasama organı üyeleri, yaş sınırını aşmamak kaydıyla eğitim kurumlarında çalışanlar, vakıf üniversitelerinde çalışanlar, emekli memur ve astsubaylar Askeri öğrenci eğitimine katılan subaylar, maaşları kesilmeden kamu idarelerinde görev yapabilirler.

demirozuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu