Haber

Ölüm yatağında 50 yıl sonra ‘bombalı saldırı’ itirafı

Japonya’da isminin Satoshi Kirishima olduğunu söyleyen kişi, ölmeden önce hastanede polise verdiği ifadede, 1970’li yıllarda Japonya’da bir dizi şirkete düzenlenen bombalı saldırılardan sorumlu radikal grubun üyesi olduğunu belirtmişti. Bu açıklamanın ardından hayatını kaybeden Satoshi, ülkenin aranan kaçaklar listesinde yer aldı.

The Guardian’ın haberine göre polis memurları, bir ihbar üzerine geçen hafta başkent Tokyo’daki bir hastaneye giderek arananlar listesinde olduğunu söyleyen adamın ifadesini aldı. 70 yaşındaki adam, ölümcül kanser hastası olduğunu ve takma adı yerine gerçek adı Satoshi Kirishima ile ölmek istediğini açıkladı. Satoshi daha sonra bombalı saldırılarla ilgili ayrıntıları polisle paylaştı.

‘ÖLEN KİŞİNİN ŞÜPHELİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ’

Polis sorgusundan dört gün sonra, 29 Ocak Pazartesi günü şüpheli, polisin kimliğini doğrulayamadan hayatını kaybetti. Kyodo News haber sitesi, ölen adam ve yakınlarından alınan DNA örneklerinin eşleştiğini bildirdi ancak polis bu bilgiyi henüz doğrulamadı.

Japonya Polis Departmanından Yasuhiro Tsuyuki Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Satoshi Kirishima olduğunu iddia ettikten sonra hastanede ölen adamın aslında şüpheli olduğuna inanıyoruz.” dedi. Cuma günü polis, ölen şüphelinin yaklaşık 40 yıldır Hiroshi Uchida adı altında çalıştığı inşaat şirketine de baskın düzenledi.

CEP TELEFONU VEYA SAĞLIK SİGORTASI YOKTU, PARASINI Alıyordu.

1954 doğumlu Satoshi Kirishima, Tokyo’da üniversite öğrencisiyken 1970’li yıllarda Japonya’daki büyük şirketlere bombalı saldırılar düzenleyen Doğu Asya Anti-Japon Silahlı Cephesi adlı silahlı örgüte katıldı. 1975 yılında Mitsubishi Heavy Industries binasına düzenlenen saldırıda sekiz kişi ölmüş, 160’tan fazla kişi yaralanmıştı.

Satoshi Kirishima’nın da bir dizi bombalama olayına karıştığı, Nisan 1975’teki Ginza saldırısı sırasında bir binada saatli bomba patlatmak suçundan arandığı ve herhangi bir can kaybı veya yaralanmanın yaşanmadığı belirtildi. Örgütün önde gelen üyelerinden biri olmasa da hayatını kaybeden kişinin, örgütün henüz yakalanamayan 10 üyesinden biri olduğu belirtildi. Şüphelinin ‘kaçak’ olarak yaşadığı yıllarda cep telefonu ve sağlık sigortasının bulunmadığı, yakalanmamak için maaşını nakit aldığı belirtildi.

Örgütün lideri Masashi Daidoji’nin de aralarında bulunduğu iki üyesi daha önce idam cezasına çarptırılmıştı ve Masashi 2017 yılında cezanın infazını beklerken hayatını kaybetmişti. Hakkında iddianame hazırlanan sekiz üyeden ikisi, 1977’de serbest bırakıldıktan sonra ortadan kayboldu.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu