Ekonomi

İstanbul’daki barajlar alarm veriyor: Üçünden artık su alınamıyor

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verdiği bilgiye göre, kentin değerli su kaynaklarından Büyükçekmece Gölü kuraklıktan etkilendi.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yüzde 46,64 olan göldeki su doluluğu yüzde 3,97’ye düştü. Söz konusu oran son 11 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Su seviyesi en düşük olan baraj

Kentte su sağlayan barajlar arasında su doluluk oranının en düşük olduğu baraj ise Sazlıdere oldu. Barajın su doluluk oranı geçen yıl 5 Kasım’da yüzde 44,02 iken bugün yüzde 2,77’ye düştü.

Pabuçdere Barajı kuruma noktasına geldi. Su doluluk oranı bugün yüzde 3,45 iken geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,42 olarak ölçülmüştü.

Geçen yıl 5 Kasım’da yüzde 27,01 olan Kazandere Barajı’nın doluluk oranı yüzde 7,3’e düştü.

Terkos Barajı’nda su doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 7,95 iken, geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 43,34 olarak kayıtlara geçmişti.

Geçen yıl 5 Kasım’da yüzde 43,58 olan Elmalı Barajı’nın doluluk oranı, son 6 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 16,04’e geriledi.

Alibey Barajı 9 yılın dibinde

Alibey Barajı’nda geçen yılın aynı döneminde yüzde 22,9 olan doluluk oranı yüzde 17,71’e düştü. Bu oran son 10 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Istrancalar’da geçen yıl yüzde 26,78 olan doluluk oranı şu anda yüzde 27,59 oldu.

Geçen yıl 5 Kasım’da yüzde 41,72 olan Darlık Barajı’nın doluluk oranı bugün yüzde 28,83 oldu.

Ömerli Barajı’nda su doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 38,12 iken geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 42,92 olarak kayıtlara geçmişti. Bu oran aynı zamanda son 9 yılın en düşük seviyesi olarak da dikkat çekti.

Ayrıca şehre su sağlayan 10 barajın 7’sinde su seviyesi yüzde 20’nin altına düşerken, genel doluluk oranı ise yüzde 17,59 olarak ölçüldü.

‘Bazılarının suyu kalmadı, tasarruf yapılmalı’

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının kritik seviyeye düştüğünü söyledi.

Yağışların azalmasının barajlardaki doluluğu hızla azalttığını belirten Prof. Dr. Toros, “Genel doluluk yüzde 18’in altına düştü. Bazı barajlarda neredeyse hiç su kalmadı.” söz konusu.

Prof. Dr. Toros, kısa vadede su kullanımına ilişkin tedbirlerin alınmasının önemli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Şehirde yaşayanlar kullandıkları suyun 1/3’ünü tasarruf edebilirlerse İstanbul susuz kalmaz. Bunu yaparsak yeni yağışlar gelene kadar hiçbir sorun yaşanmaz. Ayrıca miktarı da azaltmalıyız. Mutfakta, lavaboda, duşta ve sifonda kullandığımız suyun miktarı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu