Ekonomi

İlkbahar ve Yaz Aylarında Artan Alerjiler Hakkında Bilmeniz Gereken 13 Şey

Dışarı çıktığımızda, aynı anda hem t-shirt hem de mont giyen insanları görmeye başladığımızı düşünürsek yaz geliyor demektir! Baharın gelişiyle birlikte kapımızı çalacak bir diğer unsur da tabii ki alerji dönemi. İlkbahar ve yaz aylarında alerji şikayetleri hakkında bilmeniz gereken her şey bu içerikte!

1. Alerjik reaksiyonların vücutta en yaygın olduğu zamanlar: İlkbahar ve yaz ayları ?

Sıcak hava dalgalarının ülkeye girmesiyle artmaya başlayan tek şey termometrelerin gösterdiği santigrat derece değil! Bu mevsimler aynı zamanda alerjik reaksiyonların arttığı ve şikayetlerin zirve yaptığı dönemler olarak da öne çıkıyor.

2. Polen, toz, küf mantarları…

Piknikler, tatiller, doğa yürüyüşleri ve daha onlarca outdoor aktivite ile ön plana çıkan yaz ayları, aynı zamanda alerjen unsurlara da en fazla maruz kaldığımız mevsim! Bu alerjenler arasında öne çıkanlar toz, küf mantarları ve böcekler, özellikle de polenlerdir.

3. En yaygın semptomlar: Hapşırma ve kızarıklık ?

Bu alerjik unsurlara karşı vücudumuzun en sık yaptığı yansımaların ortasında hapşırma, gözlerde kaşınma, gözlerde kızarıklık, burun akıntısı gibi hayatın sorunu olan maddeler yer alır. Özellikle peş peşe gelen hapşırıklar hayattan bıkmamıza neden olabiliyor.

Bu reaksiyonlar anksiyete, depresyon ve uykusuzluk gibi şikayetlere de neden olabilir.

4. Alerjik reaksiyon almak için dışarı çıkmak kural değildir.

Ne yazık ki yaz aylarıyla birlikte artan alerjiler sizi her yerde bulabilmekte ve kapı kapı dolaşarak hizmet sunabilmektedir. Toz akarları ve evcil hayvan kepeği, konutlarda en yaygın alerjenler arasındadır.

5. Dönem dönem farklı reaksiyonları tetiklemek ve şikayetleri artırmak mümkündür.

Örneğin ağaç polenleri Şubat ayında başlayıp Mayıs ayına kadar yoğunluk gösterirken, ot polenleri yaz aylarında daha fazla yoğunluk göstermektedir. Bu nedenle alerji şikayetleri belirgin dönemlerde pik yaparken, dönemlerde muhakkak daha hafif olabilir.

6. Büyüklerinizden size miras kalan tek şey mülk olmayabilir. ?

Alerjik hastalıkların genetik olabileceği bilinmektedir. Aile üyelerinizde alerjik hastalıklar varsa, siz de yüksek risk grubunda sayılırsınız. Elbette bu, alerjinin hemen ortaya çıkacağı veya kesinlikle olacağı anlamına gelmez.

7. Zaman zaman yaşam kalitesini düşüren ve yaşamı yoran bu alerjik reaksiyonlar kaçınılmaz değil!

Uzun süren hapşırma atakları, deli göz kaşıntısı ve daha onlarca alerjik reaksiyon bazen hayatı yorabilir ama bu reaksiyonlar şans eseri değildir.

Alerjik reaksiyonlar tedavi edilebilir. Bu tedaviler genellikle antihistaminikler ve kortikosteroidleri içerir.

8. Sıklıkla kullanılan doğal analizler de vardır.

Alerjik rahatsızlığı olanların sıklıkla uyguladığı doğal testlerin ortasında bal, probiyotikler ve yeşil çay gibi pek çok doğal besin yer alıyor. Sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem ise çeşitli bitkisel yağlardır. Elbette bu tür desteklerin kullanımı için uzman görüşü almak sağlıklı olacaktır.

9. Her konuda olduğu gibi spor yapmak ve sağlıklı yaşamak da alerjiye karşı etkilidir.

Düzenli egzersizin faydalı olmadığına dair tek bir bahis yoktur! Sağlıklı beslenme, stressiz yaşam ve düzenli spor ile alerjik reaksiyonların etkilerini kontrol altına almak ve azaltmak mümkündür.

10. Önce teşhis, sonra korunma ve tedavi!

Alerjik rahatsızlıkları olmasına ve alerjik reaksiyonlar göstermesine rağmen bunun farkında olmayan birçok insan vardır. Alerjik reaksiyonlar çok şiddetli olmadığı sürece birçok kez geciktirilir.

Alerjik reaksiyonun tespit edilmesi ve hangi faktörlere duyarlı olduğunun bilinmesi, bu faktörlerden kaçınarak yansımaları kontrol altında tutmayı mümkün kılar. Doktora gidilerek yapılan alerji testi şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarabilir!

11. ‘Alerji’ demeyin! Uzman takviyesi bu sorunu kökten çözmenize yardımcı olacaktır.

Alerjik durumları göz ardı etmek yaygın bir sorundur. Belirtiler başladığında bir uzmana başvurmak ve tedavi olmak size yaşam kalitenizi artıracak sonuçlar sağlayabilir.

12. Şiddetli reaksiyonlar acil tedavi gerektirebilir!

Hava yollarının daralması, dudakların şişmesi ve baş dönmesi gibi reaksiyonlar acil tedavi gerektirebilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden acil servislerden tıbbi destek alınız.

13. Nostaljik ve etkili bir analiz: Maske ?

“Göremediğimiz tek şey bu!” dediğimiz pandemi sürecinden sonra maske takmanın kulağa pek hoş gelmediğinin farkındayız. Ancak alerjik unsurlara sıklıkla reaksiyon gösterdiğiniz ortamlarda bulunmanız gerekiyorsa maske etkili bir test olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu